Toen & Nu

HET VERLEDEN

Het landgoed ‘Doolhof’ werd wellicht opgebouwd in de 18e eeuw. Het kon echter niet achterhaald worden waar deze benaming haar oorsprong heeft gevonden. Maar deze naam werd wel al in de eerste bronnen vermeld.

Aanvankelijk werd het Doolhof bewoond door notaris Lambert Raymaeckers en zijn echtgenote Marie Christine Vroonen. Hij werd burgemeester van Klein-Gelmen en Groot-Gelmen waarna zijn zoon Peter Raymaeckers in zijn voetsporen trad als volgende eigenaar van het domein. Hij speelde een grote rol in de onafhankelijkheid en oprichting van het Koninkrijk België en het opstellen van de grondwet. Daarom werd hij in 1846 benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde.

In 1874 werd de familie Matheï-Van Grootloon eigenaar. Zij legden zich toe op de fruitteelt en de verwerking ervan (o.m. stroopproductie). Vanaf 1946 namen Emile Matheï en zijn echtgenote Lucette de Chaffoy de site over. Zij hebben het fruitbedrijf verder uitgebreid. Op een bepaald moment werkte er een aanzienlijk aantal mensen, de meesten afkomstig uit het dorp zelf. Maar door de groeiende industrialisering en toenemende internationale handel kreeg het artisanale bedrijf het steeds moeilijker.

HET HEDEN

Rond de eeuwwisseling overlijdt het koppel Matheï-de Chaffoy. In 2005 verkopen hun zonen Michel, Jacques en Jean het domein aan ons. In datzelfde jaar wordt de site Doolhof geklasseerd als monument (zowel intern als extern).

Initieel werd het landgoed een jaar lang verhuurd aan het productiehuis Menuet (bekend van de film ‘Daens’ met een Oscarnominatie) voor de opnames van de tv-serie ‘Katarakt’. In België werd de serie uitgezonden op VRT 1, maar ze verscheen ook in Nederland.

Ondertussen werd met het Agentschap Onroerend Erfgoed-Limburg het restauratieproject opgestart. De werken vingen aan in 2008 en werden in 2014 afgerond.

Momenteel strekt het domein zich uit over zeven hectare. De site werd milieubewust gerestaureerd met grote aandacht voor de natuur. In het park en rondom het domein werden talrijke verweerde aanplantingen hersteld. Ook werd er enorm veel nieuw aangeplant, zoals speciën die nu eerder zeldzaam zijn geworden.
Op de zuidkant van de grote landbouwhal werden zonnepanelen geïnstalleerd waardoor de hele site bijna volledig onafhankelijk is geworden van het publieke elektriciteitsnetwerk. Daarenboven wordt het gebruikte water biologisch gezuiverd en afgevoerd naar opvangciternes, samen met het regenwater, om dit opnieuw te gebruiken waar mogelijk.

Domein Doolhof is dus al eeuwenlang een gevestigde waarde in Limburg en biedt talrijke troeven wat het tot een unieke maar vooral dynamische fotolocatie maakt. De seizoenen bepalen hier de sfeer en het decor.
In de lente zorgen de appel-, peren- en kersenbomen voor een betoverend zicht. Ideaal voor feeërieke zwangerschapsfoto’s. Samen met een van de paarden wordt het een leuke dag met communie- of lentefeestfoto’s om letterlijk in te kaderen!
De zomer biedt elke denkbare tint groen en kleuren van de zonsondergang waarbij iedereen even zou moeten stilstaan. Een fotoshoot bij golden hour is de romantische sfeer waar trouwfoto’s of jubileumfoto’s om vragen. Combineer het met een helikoptervlucht om nog meer te genieten van Limburgs Haspengouw.
Wie door het druilerige weer heen kan kijken, ziet in welke prachtige kleuren de natuur zich hult tijdens de herfst. Waarom geen persoonlijke fotoshoot in deze kleurenpracht?
En de winter is helemaal geen dood seizoen op Domein Doolhof. Het historisch landhuis kijkt uit over de natuur die haar tempo heeft vertraagd. Volg haar voorbeeld en kom tot rust tijdens een winterreceptie. Of snuif de geschiedenis op in de wijnkelder of een van de andere binnenruimtes die stijlvol werden gerestaureerd.

Sommige momenten in het leven vragen nu eenmaal om speciale aandacht. Leg deze vast met een exclusieve foto- of videoshoot op een site waar de geschiedenis wordt gerespecteerd en de natuur het voor het zeggen heeft!